lördag 19 december 2009

Tänk att så många i Köpenhamn kunde åstadkomma så lite

Konferensen i Köpenhamn håller på att avslutas. Inte för att mina förhoppningar var stora men slutresultatet blev ännu tunnare än jag trott. Ingen, inte ens vår extremt optimistiske miljöminister Andreas Carlgren kan vara nöjd med det här. Bortsett från löften om klimatbistånd till de fattigaste staterna finns absolut ingenting nytt och inga bindande överrenskommelser om utsläppsminskningar.



Andreas Carlgren -Foto Pawel Flato

Dessvärre visar bara det här återigen hur förvivlat svårt det är att  minska koldioxidutsläppen på global nivå och och vilken naiv inställning politiker och journalister haft/har i denna fråga. När världens ledare inte ens kan komma överrens om ett avtal värt namnet, trots stolta uttalande inför mötet att vi är "där för att åstadkomma resultat, inte bara prata" borde vara en väckarklocka för alla vad gäller utsikterna att komma fram till bindande avtal med kraftiga utsläppsminskningar. I slutändan är som vanligt viktigast för västvärlden att bevaka sina särintressen. Så småningom måste Kina och Indien också åtta sig reduktioner i utsläppen men jag har full förståelse för deras resonemang. Varför ska inte de få använda fossila bränslen i fattigdomsbekämpningen när vi i väst blivit rika på samma sätt?

Barack Obama då? Om någon nu på fullt allvar trodde att han skulle bli frälsaren som rådde ett vettigt avtal i hamn så måste de blivit grymt besvikna.. Han kom inte med något nytt och därmed var det helt kört. Det var i uteslutet att Kina skulle öka sina ambitioner när jänkarnas utfälstelser var så klena.

Vad händer nu? Till slut kommer det bli ett avtal som i alla fall kan kallas avtal, frågan är hur lång tid det tar. Under tiden kommer möten och konferenser att avlösa varandra. Tycker uppriktigt synd om alla gräsrötter bland allmänheten som engagerat sig så mycket och fått så lite tillbaka från politikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar