måndag 14 december 2009

Varifrån ska all energi komma som ersätter olja och kol?

Jag har länge optimist så tillvida att jag trott/hopats på att klimatproblemen går att lösa med ny teknik mm bara politiker mfl sätter klackarna i backen –utan att vi behöver ändra vår livsstil allt för mycket. Men ju mer jag satt mig in i frågan senaste tiden desto mer pessimistisk är jag. Ska man tro våra politiker är det ju inga problem att byta energisystem samtidigt som såväl vi i väst som människorna i den s.k tredje världen bara ska bli rikare och rikare. Rent nonsens när man tänker efter.

Enligt SVT-s Uppdrag granskning har en rad expertmyndigheter i Sverige slagit fast att enbart ny teknik aldrig kommer att lösa problemet med koldioxidutsläppen från transportsektorn. I och med att bilåkandet mm väntas öka kraftigt kommande 15-20 åren beräknar ju ansvariga myndigheter, att utsläppen på sin höjd minskar med en enda % om jag uppfattade det rätt, d v s nästan ingenting alls. Jag blev faktiskt bestört. Enligt Andreas Carlgren, statsminster Fredrik Reinfeldt mfl-s utsagor kommer det ALDRIG bli nödvändigt med att minska bilåkandet, ny teknik fixar alltihop, hurra! Det är ju rent nonsens om Uppdrag gransknings uppgifter stämmer. I bästa fall ägnar sig politikerna åt rent önsketänkande, i värsta fall vågar de av ren självbevarelsedrift inte tala om sanningen för medborgarna. Vilken politiker vågar gå till val på att vi måste höja bensinpriset till 25-30 kr kr/litern eller att bilåkandet måste minska drastiskt? (ska återkomma i detta ämne så småningom).

Och om detta gäller Sverige säger allt sunt förnuft att detsamma gäller övriga västvärlden. Och hur utvecklingskurvan för transportsektorn i Kina och Indien och därtill ökade utsläpp kommer att se ut kommande decennier vågar jag knappt tänka på. Sen 2 andra saker som sällan (eller aldrig) nämns i debatten
1) Världens befolkning fortsätter att öka, ca 90 miljoner/år, Kina och Indien-s ekonomier med totalt nästan 2,5 miljarder invånare växer så det knakar vilket naturligtvis leder till att även ländernas energikonsumtion ökar kraftigt.
2) Energi kan inte utvinnas ur ingenting det är en av fysikens viktigaste lagar men likväl ska (åtminstone enligt FN-s godhjärtade målsättning) miljardtals människor lyftas ur djup fattigdom (och därmed ökad energikonsumtion i tredje världen), utsläppen av växthusgaser minskas radikalt SAMTIDIGT som vi väst ska bli ÄNNU rikare. När man tänker efter har egentligen ingen kommit med ett vettigt förslag varifrån all energi ska komma som ska fixa alt detta – världsekonomin ska ju fortsätta växa! Enbart luddiga proklamationer om att satsa ”på vindkraft, solkraft, biobränsle” mm. Det går inte ihop helt enkelt. Hur satsningarna ska gå till har man inte en aning om. Eller för att uttrycka det mer bryskt - politikerna ägnar sig åt rent "pladder".
2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar